alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
25.08..2017. | Počeo 10-ti REACT
REACT 2017
Deseti regionalni evroatlanstki kamp REACT 2017, koji organizuje Alfa centar, počeo je danas na Žabljaku, okupivši 90 polaznika iz više zemalja Evrope. Oni će tradicionalno diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih integracija, a ovogodišnji kamp, obogaćen je temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona.
Dedovic - REACT 2017
“Velika je čast po deseti put dočekati ovu energiju velikog broja mladih ljudi, provesti sa njima pet dana, I usmjeriti ih da svoje znanje i energiju investiraju u demokratske promjene u zemljama iz kojih dolaze.” istakao je Aleksandar Dedović, predsjednik ekspertskog savjeta REACT 2016.
Uyehara - REACT 2017
Ambasadorka SAD u CG je poželjela dobrodošlicu učesnicima poručivši im da su upravo oni budući lideri i da se od njih ocekuju i zahtijevaju krupne stvari.
Mattern REACT 2017
Ambasador Savezne republike Njemačke u Crnoj Gori Hans Gunther Mattern se u svom govoru fokusirao na zajedničke vrijednosti NATO i EU, istakavši da se osnovne vrijednosti čovjeka moraju braniti ali bez upotrebe oružja. “Kada govorimo o EU važno je napomenuti da su u Evropi već hiljadama godinama vode ratovi i sukobi, koji se rješavaju oružjem i ubijanjem, ali nastankom EU ti sukobi se rješavaju mirno.” dodajući da je to ustvari najvažniji posao EU.
POSA React 2017
Ambasador Mađarske u Crnoj Gori istakao je da Crna Gora kao zajednička saveznica ima važnu ulogu da svoje iskustvo na putu ka Alijansi približi I osvijetli put drđavama koje žele da dijele vrijednosti koje krase Alijansu.
Vukicevic React 2017
Na svečanom otvaranju govorio je i predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević koji je pohvalio napore koje je ALFA Centar uložio u informisanje I obrazovanje građana, o koncepciji I prednostima pristupanja Crne Gore u NATO. “Jasno je da punopravno članstvo u NATO nije samo po sebi cilj, ono nam omogućuje da prije svega unapređujemo demokratske procese, obezbijedimo vladavinu prava i ekonomski napredak za sve naše građane.”
Pejanovic eact 2017
Dragan Pejanović, nacionalni koordinator je poručio: “Da bi se postigao ovaj istorijski uspjeh puno se radilo i puno postiglo od obnove crnogorske nezavisnosti i međunarodno pravnog priznanja Crne Gore. Jedna od bitnih oblasti bila je informisanje javnosti o ovom procesu i svim aspektima članstva u NATO savezu s naglaskom na neposrednu komunikaciju sa svim ciljnim grupama, otklanjanje predrasuda, stereotipnih mišljenja i emocionalnih shvatanja” dodajući da Crna Gora afirmišući i štiteći evroatlantske vrijednosti šalje jasnu poruku spremnosti na unapređenje i jačanje regionalne međunarodne saradnje, mirnog rješavanja konflikata, poštovanja ljudskih prava i sloboda, demokratskog razvoja ali i spremnosti da svoj integritet i vrijednosti odbrani uz pomoć onih sa kojima ove vrijednosti i dijeli.”
React 2017
Prisutnima se na kraju obratila i Alma Adrović, predstavnica Ministarstva odbrane. “Članstvo Crne Gore u NATO ne znači da je naš posao završen, tek treba da nastavimo sa sprovođenjem reformi i ispunjavanjem naših obaveza i odgovornosti. Tokom velikog broja godina Crna Gora je bila pouzdan partner tako da treba da osiguramo i obavežemo međunarodnoj zajednici da ćemo ostati i dalje pouzdan i povjerenja vrijedan saveznik.” Rekla je Adrović.
Nimanbegu React 2017
Prvo počasno predavanje na REACT~u 2017 održao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu .
REACT će trajati do srijede 29-og avgusta.
 
Copyright © ALFA Centar