alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

REACT Montenegro 2010

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
Regional Euro Atlantic Camp Together 2010 | Pošćenje, Šavnik, Montenegro | 05.-11.09.
Ovogodišnji, treći po redu Evroatlantski kamp je širi i bogatiji ne samo za broj zemalja učesnica, već i po broju samih učesnika, a i po raznovrsnosti izvedenih aktivnosti tokom šest dana trajanja kampa.
Osamdeset mladih ljudi iz šesnaest različitih zemalja je bilo u prilici da uživajući u ljepotama Pošćenjskog kraja, mnogo sazna i nauči o značaju regionalne saradnje i udruživanja u kolektivne sistemebezbjednosti.
Ovogodišnji REACT je ispunilo 16 predavanja, 18 panel diskusija, dvije radionice, a po prvi put je organizovana NATO škola retorike koja je završena takmicenjem i dodjelom nagrada.
Posebnu pažnju svih ucesnika je izazvala prezentacija najmodernijih sredstava, naoružanja i opreme VCG. Tom prilikom su se REACTu pridružili i najmladi Šavničani.
Ambijent prelijepog crnogorskog sela je omogucio da se razmjene stavovi i mišljenja ne samo o NATO I clanstvu u ovoj organizaciji, vec su teme bile mnogo raznovrsnije, ukljucujuci i pitanje vojske i ucešca u misijama, odnosa baltickih zemalja NATO I Rusije, znacenja NATO u mentalitetu Evropljana I Crnogoraca, iskustava u javnim debatama u razlicitim zemljama i sl.
Predstavljen je i novi strategijski koncept NATO-a, saradnja u prevazilaženju posljedica katastrofa, uticaja na zaštitu životne sredine, izgradnji demokratije i uspostavljanju vladavine prava.Jedna od najatraktivnijih radionica je bila "Simulacija zasijedanja Sjevernoatlantskog vijeća (NAC)" gdje su polaznici kampa imali mogućnost da nauče vještine pregovaranja, a i da saznaju metodologiju inačin donošenja odluka konsenzusom.
Posljednjeg dana rada je formirana Evroatlantska Alijansa mladih Crne Gore. Organizacija koja će okupljati srednjoškolce iz pet crnogorskih gradova, a koji ce dijeliti istu misiju i vrijednosti, integracije Crne Gore u evroatlantske strukture.
 
Copyright © ALFA Centar 2012