alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NATO - ALFA Centar

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
NATO | PROGRAMI
U Crnoj Gori je izgleda, postignut potpuni koncenzus što se tiče pridruživanja EU, dok proces atlantskih integracija i članstvo u NATO u startu ima svoje oponente, svoje zagovarače i naravno, one koji nemaju svoj stav prema ovom važnom pitanju. U svemu tome mladi ljudi, u prvom redu srednjoškolci nijesu do sada bili u prilici da se pravovremeno informišu, formiraju i iznesu svoj stav po ovom pitanju.
Analizirajući naše realizovane aktivnosti u prethodnim godinama (na prvom mjestu one koje su usmjerene ka mladima) slobodni smo zaključiti da je ipak najveći broj onih koji su neinformisani, ne žele da budu informisani i nemaju baš nikakav stav. U ovu grupu ubrajamo i one koji su apriori ZA i one apriori PROTIV članstva u Sjeveroatlantskom Savezu, a koji se tako izjašnjavaju bez nekih argumenata i razloga.
Znači: neinformisani. NATO kao prvenstveno otvorena politička organizacija, a zatim ekonomska, naučna, odbrambena i vojna sigurno nema prioritetan cilj promovisati sebe i svoje standarde među budućim potencijalnim članicama kako bih ih dodatno motivisala da apliciraju za članstvo, ni dokazivati da je članstvo u istoj stvar obaveze i prevelike želje NATO-a. Ovo je sve posljedica nedovoljnog informisanja javnosti sa jedne i građanske nezainteresovanosti sa druge strane.
Imajući u vidu da se naša zemlja svim svojim strateškim dokumentima jasno oprijedijelila za članstvo u ovom savezu, te u fazi Akcionog plana za članstvo realizuje niz aktivnosti na jačanju sopstvenih kapaciteta a zatim na izgradnji mehanizama koji bi potpuno i kvalitetno omogućili pripremu i ulazak u NATO. Obzirom da se na putu u NATO ne nalazi samo Ministarstvo odbrane i Generalštab VCG vec država Crna Gora sa svim svojim građanima, institucijama, privredom, kulturom, sportom, privatnim i civilnim sektorom to je naš zadatak da kvalitetno i objektivno informišemo gradđane o svim aspektima koje članstvo u NATO donosi. Naravno, podrška svih koji ove procese zaista vide kao korisne, potrebne i značajne za bolju budućnost crnogorskih generacija je od velike pomoći.
Regionalni Evroatlantski Kamp REACT je ljetnja škola koju ALFA Centar organizuje svake godine početkom septembra. Implementacijom REACT-a ALFA Centar želi da doprinese obrazovanju i edukaciji studenata iz velikog broja zemalja na teme evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije.
Godišnje priznanje „Siguran kompas“ ustanovljeno je 2010.g. Dodjeljuje se pojedincima, organizacijama i institucijama za izuzetan doprinos u razvoju ideje evroatlantizma u Crnoj Gori.
 
 
Copyright © ALFA Centar 2012