alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Saobracaj - ALFA Centar

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
SAOBRAĆAJ | PROGRAMI
Drumski saobraćaj kao dio sveobuhvatnog saobraćajnog sistema predstavlja značajan faktor razvoja savremenog društva i najzastupljeniji je vid masovnog i individualnog transporta, zahvaljujući prednostima koje ima u odnosu na ostale vidove saobraćaja. Dinamičan rast broja motornih vozila u Crnoj Gori koji nije praćen odgovarajućim razvojem putne mreže, kao i činjenica da u saobraćajnim nesrećama u svijetu smrtno strada veliki broj ljudi, istakli su u prvi plan problem bezbjednosti saobraćaja.
Osnovni pokazatelji stanja bezbjednosti drumskog saobraćaja na određenom području su saobraćajne nezgode i nastradala lica u saobraćajnim nezgodama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u saobraćajnim nezgodama svake godine pogine oko 1,5 miliona lica, a oko 15 miliona bude povrijeđeno. Ukoliko bi ovakav trend porasta broja saobraćajnih nezgoda nastavio u narednom periodu, procjenjuje se da će iste do 2020. godine zauzeti treće mjesto na "listi deset vodećih uzroka smrtnosti".
Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama u Crnoj Gori je veoma visok. Cilj je smanjenje broja poginulih u saobraćajnim nezgodama za 50% do 2019. u odnosu na 2007. godinu.
Prema istraživanju UNICEF-a o bezbjednosti u saobraćaju u Crnoj Gori 2010. g. 58% građana Crne Gore navodi da je lično zabrinuto zbog bezbjednosti u saobraćaju, a preko 90% navodi da se bar ponekad osjeća ugroženo u saobraćaju. Posebno je ilustrativan odnos građana prema iskustvu saobraćajnih nesreća – najveći broj građana koji dožive nesreću izvještavaju da su u nekom smislu promjenili svoje ponašanje i da su sada oprezniji. Međutim, čitava trećina ih nije izmjenila svoje ponašanje, što znači da čak ni lično iskustvo nekada nije dovoljan podsticaj da se promjene ukorjenjene navike.
Smatrajući da je nepoznavanje i nepoštovanje saobraćajnih propisa uzrok velikog broja nezgoda, ALFA Centar realizuje projekte i aktivnosti čiji je cilj povećanje nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o ovom problemu. Takođe, kroz projekte i kampanje javnog zastupanja nastojimo izmijeniti postojeće odluke i propise u sferi regulisanja saobraćaja u Nikšiću.
 
 
Copyright © ALFA Centar 2012